Πήγα, είδα και αποτυπώνω την εμπειρία μου.
Η Κωνσταντινούπολη προσωπικά δεν συγκαταλέγεται στους κορυφαίους προορισμούς μου και δεν σκόπευα να κάνω ένα τέτοιο (για την ώρα) ταξίδι. Η ευκαιρία τελικά δόθηκε μιας που επρόκειτο για ταξίδι με χαρακτήρα αναψυχής, αποκλείοντας πολλά αξιοθέατα και χαμένες ώρες σε ουρές αναμονής.
'Εχοντας λοιπόν διαβάσει στο διαδίκτυο διάφορες πληροφορίες αποφασίσαμε πως η εκδρομή αυτή, πέραν των βασικών, θα περιλάμβανε βόλτες και περιπάτους σε γειτονιές με αρκετές στάσεις για καφέ και άφθονη πολίτικη κουζίνα.
Στην Κωνσταντινούπολη λένε δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος για τις καιρικές αλλαγές που μπορεί να συμβούν μέσα στη μέρα. Ευτυχώς όμως για μια ακόμα φορά ο καιρός ήταν με το μέρος μας κι έτσι αποφύγαμε τις βροχές και τις ομπρέλες.
Ξεκινώ, αγαπητέ μου αναγνώστη, την περιγραφή μου βήμα βήμα όπως αυτή εξελίχθηκε με το που πάτησα το πόδι μου στη γείτονα χώρα.
Προσγείωση,
Στο νέο αεροδρόμιο της Πόλης που μένεις με το στόμα ανοιχτό. Εδώ οι Αρχές υπολογίζουν ότι το εντυπωσιακό νέο αεροδρόμιο θα εξυπηρετεί 90 εκ. επιβάτες ετησίως με τρεις διαδρόμους στην παρούσα φάση ανάπτυξής του, όταν το πλέον πολυσύχναστο αεροδρόμιο του κόσμου, εκείνο της Ατλάντα των ΗΠΑ εξυπηρέτησε πέρυσι 104 εκ. ταξιδιώτες.
Το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης θα εξυπηρετεί στην πρώτη φάση 90 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.
Μέχρι το 2028 η τουρκική κυβέρνηση φιλοδοξεί το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης να είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.
Διαμονή
Η διαμονή στην Κωνσταντινούπολη είναι πολύ οικονομική και οι επιλογές εκατοντάδες. Ενδεικτικά, ένα mid range δωμάτιο, με όλες τις βασικές παροχές, σε καλή τοποθεσία, δεν θα σας κοστίσει περισσότερο από 50€ το βράδυ.
Επειδή η Κωνσταντινούπολη είναι χαώδης πόλη και οι δρόμοι της έχουν συνέχεια κίνηση, πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά την τοποθεσία που θα μείνετε.
μπορείτε να μείνετε στην περιοχή του Γαλατά, νότια της πλατείας Ταξίμ. Ιστορικά, ήταν η πιο κοσμοπολιτική περιοχή της Πόλης κι ακόμα και σήμερα αποπνέει ένα κύρος με πολλά vintage καταστήματα, προσεγμένα καφέ και όμορφα στενάκια. Βρίσκεται μεταξύ της Taxim και της περιοχής Sultanahmet, όπου βρίσκεται η Αγία Σοφία κι άλλα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης. Το βράδυ είναι αρκετά ήσυχη συγκριτικά με την περιοχή της Ταξίμ, αλλά έχει περισσότερη ζωή από την περιοχή Sultanahmet. Το μόνο αρνητικό της περιοχής αυτής είναι ότι έχει αρκετές ανηφόρες και κατηφόρες, ενώ πολλά ξενοδοχεία δεν διαθέτουν ασανσέρ λόγω της παλαιότητας των κτιρίων.
Το δικό μας κατάλυμα ήταν το Royal Galata Hotel (Müeyyedzade, Yüksek Kaldırım Cd. No.37, 34425 Beyoğlu/İstanbul) μόλις 5 λεπτά από την στάση του και από και την γέφυρα του Γαλατά.
(υπάρχει ειδική αναφορά του ξενοδοχείου εδώ, ή στο βίντεο από το οδοιπορικό στο you tube κανάλι μου καθώς και στο τέλος της ανάρτησης εδώ στο blog).
Στη γέφυρα του Γαλατά με τους εκατοντάδες ψαράδες
Η Γέφυρα του Γαλατά είναι η γέφυρα που χτίστηκε στον Κεράτιο Κόλπο στην Κωνσταντινούπολη, που συνδέει το Karaköy και το Eminönü.
Ο Κεράτιος Κόλπος –Χρυσούν Κέρας τον έλεγαν οι Βυζαντινοί, Χαλίτς τον αποκαλούν στη σημερινή Τουρκία– δείχνει να διχάζει την Πόλη σε ένα ευρωπαϊκό κι ένα ασιατικό κομμάτι. Αλυσοδεμένος κάποτε, άνοιγε ώστε να αφήσει τα πλοία να περάσουν. Σήμερα οι δύο του πλευρές ενώνονται με τη Γέφυρα του Ατατούρκ και με την περίφημη Γέφυρα του Γαλατά· ένα ισχυρό σημείο αναφοράς.
Η Γέφυρα του Γαλατά, η οποία ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 1994 και βρίσκεται σε λειτουργία σήμερα, έχει μήκος 490 μέτρα και 80 μέτρα μήκος. Είναι μια από τις σπάνιες γέφυρες των βασικών στον κόσμο από τις οποίες περνά το τραμ.
Η πρώτη γέφυρα που συνδέει τον Κεράτιο Κόλπο και είναι γνωστή ως "Γέφυρα Γαλατά" χτίστηκε το 1845. Αυτή η γέφυρα ανακαινίστηκε το 1863, 1875 και 1912. Χτισμένη το 1912, η πρώτη γέφυρα τύπου Εθνικής Κίνησης Αρχιτεκτονικής έχει γίνει ένα από τα σύμβολα της πόλης. Η Γέφυρα Γαλατά, που είναι το σύμβολο της πόλης, κάηκε το 1992 και το όνομά της ήταν "Ιστορική Γέφυρα Γαλατά". Περισσότερα πλάνα στο βίντεο από το οδοιπορικό στο you tube κανάλι μου καθώς και στο τέλος της ανάρτησης εδώ στο blog
Πηγή https://el.rayhaber.com/
Η Γέφυρα του Γαλατά με τα εστιατόρια και street food κάτω από αυτήν και κατά μήκος.
Άποψη της γέφυρας του Γαλατά.
Στην Αγιά Σοφιά
Αν και πλέον χρησιμοποιείται σαν τζαμί κι όλα τα σύμβολα της χριστιανοσύνης είναι καλυμμένα, παραμένει εντυπωσιακή. Η είσοδος είναι δωρεάν, όπως σε κάθε τζαμί.
Άποψη από το εσωτερικό και από την είσοδο του αυτοκράτορα. Χαρακτηριστική και η κίτρινη επιγραφή στο έδαφος που σε ενημερώνει για την απαγόρευση εισόδου με υποδήματα.
Έχετε υπόψιν ότι λόγω της τωρινής χρήσης της, θα πρέπει να βγάλετε τα παπούτσια σας, ενώ οι γυναίκες πρέπει να καλύψουν το κεφάλι τους με φουλάρι, φορώντας μακριά φούστα.
Στον προαύλιο χώρο της Αγιά Σοφιάς, υπάρχουν δεκάδες ξεναγοί. Εδώ φωτογραφίζομαι με τον δικό μας.
Στη Βασιλική Κινστέρνα του Ιουστινιανού (Δεξαμενή του Ιουστινιανού)
Tο επισκέψιμο (κάτω από τη γη) βυζαντινό σύστημα υδροδότησης αποτυπώνεται επιβλητικό, σκοτεινό, γεμάτο με κατακόμβες. Στην αίσθηση ταιριάζει γάντι η κλασική μουσική που ακούς από τα ηχεία του χώρου.
Αναμηνηστική φωτογραφία από την Δεξαμενή του Ιουστινιανού
'Αποψη από την Δεξαμενή του Ιουστινιανού
(υπάρχει ειδική αναφορά στο βίντεο από το οδοιπορικό στο you tube κανάλι μου καθώς και στο τέλος της ανάρτησης εδώ στο blog).
ΤΟΠ ΚΑΠΙ
Παραμένοντας στην ίδια περιοχή, η επόμενη στάση σας είναι το Τοπ Καπί. Πρόκειται για το παλάτι στο οποίο κατοικούσαν οι Σουλτάνοι από το 1460 έως το 1823, όταν και άνοιξε τις πύλες του το ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ. Το εισιτήριο κοστίζει περίπου 22€ αλλά υπάρχουν πολλοί χώροι στους οποίους δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο κοινό. Μην παραλείψετε να πιείτε έναν καφέ ή ένα τσάι στο καφέ που βρίσκεται εκεί, απολαμβάνοντας τη μαγευτική θέα του Βοσπόρου.
Μία από τις πολλές αίθουσες του σουλτάνου.
Λέγεται ότι αυτή είναι η ρίζα του δοντιού του Μωάμεθ του πορθητή.
Η ασιατική Κωσταντινούπολη μπροστά από το τοπ Καπί.
Spice Market (Misir Carsisi)
Γνωστή και ως Αγορά Μπαχαρικών ή Αιγυπτιακή Αγορά, το Misir Carsisi είναι το ιδανικό μέρος για να ψωνίσετε κυρίως μπαχαρικά, τσάι και γλυκά. Σε έκταση είναι πολύ μικρότερη από το Καπαλί Τσαρσί, με λιγότερο κόσμο, πιο καθαρά μαγαζιά, αλλά και πιο υψηλές τιμές. Θυμίζει περισσότερο ευρωπαϊκή αγορά παρά τουρκική. Δεν είναι τόσο δεκτικοί στα παζάρια, αλλά κατά τη γνώμη μας προτιμήστε την από το Καπαλί Τσαρσί, τουλάχιστον για τα προϊόντα στα οποία εξειδικεύεται. Επίσης, όλα τα μαγαζιά στη συγκεκριμένη αγορά δέχονται κάρτα. Έξω από αυτήν την αγορά υπάρχουν δεκάδες μαγαζάκια με ρούχα και τουριστικά είδη.
(υπάρχει ειδική αναφορά στο βίντεο από το οδοιπορικό στο you tube κανάλι μου καθώς και στο τέλος της ανάρτησης εδώ στο blog).
Αιγυπτιακό παζάρι μπαχαρικών.
Μέρη για φαγητό και γλυκό στην Κωνσταντινούπολη.
Δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα από το να βρείτε φαγητό στην Κωνσταντινούπολη. Αρχικά, υπάρχει άφθονο street food, από κάστανα μέχρι μύδια. Η δική μας πρόταση είναι να δοκιμάσετε, μιας και σίγουρα θα σας σπάσουν τη μύτη, αλλά να μην γίνει η καθημερινή σας συνήθεια στο ταξίδι. Είναι σίγουρα πιο οικονομικά από τα εστιατόρια, αλλά ακόμα κι αυτά είναι πολύ προσιτά για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν θα σας προτείνω κάποιο εστιατόριο, γιατί όλα είναι θέμα γούστου και...πορτοφολιού.
Από ένα φανταστικό εστιατόριο ότι ήρθε στο τραπέζι πριν το εξαφανίσουμε.
Και μετά ένας παραδοσιακός κιουνεφές, για να αποβάλλει την γεύση κρέατος που είχαμε στο στόμα. Ας μιλήσω όμως ειλικρινά... Ίσα που δοκίμασα το συγκεκριμένο γλύκισμα. Με άφησε αδιάφορο.
Ο Πύργος του Γαλατά
Ο Πύργος του Γαλατά. Μόλις 5 - 7 λεπτά από το ξενοδοχείο που σας παρουσιάζω. Αν δεν φοβάστε τα ύψη, ο Πύργος είναι απαραίτητος στην Κωνσταντινούπολη. Η ουρά είναι σχετικά μικρή, το εισιτήριο κοστίζει 175 τουρκικές λίρες (8.86 euro / 1 euro=0,0506tl) αλλά ξοδεύεται καλά. οι σκάλες ή ο ανελκυστήρας σας ανεβάζουν στον έκτο όροφο. Στο έβδομο, μπορείτε να δείτε την πόλη σε 360 μοίρες πίσω από τα μεγάλα παράθυρα ... αλλά η μαγεία ξεκινά από τον όγδοο όροφο, στο στενό μπαλκόνι τριγύρω, από το οποίο η θέα κόβει την ανάσα.
Κλείνοντας, η Κωνσταντινούπολη είναι ένας προορισμός όπου μπορείτε να μείνετε ακόμη και ένα μήνα και να ανακαλύπτετε κάθε μέρα μοναδικές κι όμορφες γειτονιές. Μην διστάσετε όσο είστε εκεί να ξεφύγετε από το πρόγραμμά σας και τα τουριστικά αξιοθέατα για να εξερευνήσετε μια μη τουριστική γειτονιά!
Aυτά για την ώρα φίλοι μου. Αν σου άρεσε αυτό που μόλις διάβασες, κοινοποίησε το άρθρο μου στα δικά σου social media. Μέχρι την επόμενη ανάρτηση, φιλιά πολλά!
info:
Μη παραλείψεις να δεις ολοκληρωμένο το ρεπορτάζ μου από την Κωνσταντινούπολη, στο βίντεο που έχω αναρτήσει μέσα από το κανάλι μου. Περιμένω και την εγγραφή σου για να μη χάνεις και επόμενα βίντεό μου.
Comments