top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαMakis Zoumpos

Αλατωρυχείο Βιελίτσκα Πολωνία (photos)

Έγινε ενημέρωση: 13 Απρ 2023

  • μια υπόγεια πόλη από αλάτι

Tο Αλατωρυχείο Βιελίτσκα βρίσκεται στην πόλη της Βιελίτσκα (Wieliczka) της Πολωνίας και σε απόσταση 15 χλμ. νοτιοανατολικά της Κρακοβίας. Αποτελεί πολιτιστικό μνημείο και έχει περιληφθεί από το 1978 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στα πλαίσια της επίσκεψης μου εξερεύνησα το χώρο, ακολουθώντας τον αυθεντικό δρόμο των αλατωρύχων.


Αυτό το πολωνικό αλατωρυχείο διαθέτει από υπόγειες πισίνες, έως ένα απίστευτο σκαλιστό παρεκκλήσι και έχει καταπλήξει εκατομμύρια επισκέπτες. Όπως λέει και το όνομά του, το ασυνήθιστο αυτό ορυχείο είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από αλάτι.


Το Αλατωρυχείο Βιελίτσκα, που βρίσκεται κοντά στην Κρακοβία, περιλαμβάνονται στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και έχει εξερευνηθεί από 45 εκατομμύρια τουρίστες, από τότε που χτίστηκε τον 13ο αιώνα. Μια ξεχωριστή υπόγεια πολιτεία: 2.000 δωμάτια σκαλισμένα σε αλάτι, παρεκκλήσι, πολυέλαιοι και λίμνες κρυμμένες βαθιά κάτω από τη γη.

Καταπληκτικές υπόγειες λίμνες αλατιού, μεγαλοπρεπές ξύλινες κατασκευές και μοναδικά αγάλματα από αλάτι. Σχεδόν 3 χιλιόμετρα υπόγειων διαδρόμων με 800 σκαλοπάτια, από τα οποία τα 350 κατεβαίνουν για να φτάσετε στο βάθος των 135 μέτρων υπόγεια. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μέχρι τώρα η τουριστική διαδρομή έχει επισκεφθεί περισσότερους από 43.026.898 επισκέπτες.


Η περίεργη υπόγεια κατασκευή, η οποία έχει βάθος 1.072 πόδια, έχει 2.000 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένου ενός παρεκκλησιού με τεράστιους πολυελαίους από αλάτι που κρέμονται από τα ψηλά ταβάνια.


Το ορυχείο αποτελείται από 245 χιλιόμετρα διαδρόμων και είναι τόσο μεγάλο που μόνο το 2% είναι επισκέψιμο, με τους επισκέπτες να μοιράζονται εκπληκτικές φωτογραφίες στο Instagram.


Το πανέμορφο Αλατωρυχείο δεν εντυπωσιάζει μόνο με το μέγεθός του, αλλά και με τα όμορφα έργα τέχνης και τα αγάλματα που το διακοσμούν, τα οποία είναι λαξευμένα στο αλάτι.


Μια ξεχωριστή υπόγεια πολιτεία: 2.000 δωμάτια σκαλισμένα σε αλάτι, παρεκκλήσι, πολυέλαιοι και λίμνες κρυμμένες βαθιά κάτω από τη γη.


Η ιστορία του Αλατωρυχείου

Το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα ιδρύθηκε κατά τον 13ο αιώνα και αποτελεί το δεύτερο σε αρχαιότητα αλατωρυχείο της Ευρώπης. Το 1119, γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στο «λευκό χρυσό» της περιοχής. Η εξόρυξη του αλατιού γινόταν συνεχώς από τους μεσαιωνικούς χρόνους και συγκεκριμένα από το 1290 μέχρι το 1996, οπότε και εξαντλούνται τα αποθέματα αλατιού.


Το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα εκτείνεται σε εννέα υπόγεια επίπεδα και φθάνει σε βάθος τα 327 μέτρα, με περισσότερες από 2.040 αίθουσες και 300 χλμ. στοές, που είναι λαξευμένες πάνω σε συμπαγείς όγκους αλατιού, καθώς και υπόγειες λίμνες.


Η εξόρυξη του αλατιού γινόταν συνεχώς από τους μεσαιωνικούς χρόνους και συγκεκριμένα από το 1290 μέχρι το 1996, οπότε και εξαντλούνται τα αποθέματα αλατιού.


Το 1950, το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα μετατρέπεται σε μουσείο και αρχίζει να υποδέχεται επισκέπτες. Η περιήγηση στους φαντασμαγορικούς χώρους του αλατωρυχείου έχει διάρκεια περίπου δύο ώρες, με συνοδεία πάντοτε ξεναγού, σε μία διαδρομή περίπου 2 χλμ. με τα πόδια.


Ο Μύθος της Αγίας Κίνγκα

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή μέσα στο «Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα» είναι η μορφή της Αγίας Κίνγκα μ' ένα γονατισμένο αλατωρύχο να προσφέρει στην Αγία αλάτι κι ένα δαχτυλίδι. Η Αγία Κίνγκα (Saint Kinga of Poland, 1224 - 1292) ήταν δούκισσα της Ουγγαρίας, κόρη του βασιλιά Μπέλα Δ' της Ουγγαρίας και της Μαρίας Λασκαρίνας, κόρης του Βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοδώρου Α' Λάσκαρη.


Η Κίνγκα αρραβωνιάστηκε σε ηλικία 16 ετών το δούκα και μετέπειτα βασιλιά της Πολωνίας Βολέσλαο Ε' τον «Αγνό», ο οποίος ήταν τότε 19 ετών. Σύμφωνα με το διαδεδομένο θρύλο, η Κίνγκα ζήτησε από τον πατέρα της να της δώσει ως γαμήλιο δώρο, αντί για χρυσό και κοσμήματα, ένα αλατωρυχείο. Για να πραγματοποιηθεί η επιθυμία της, πέταξε το δαχτυλίδι των αρραβώνων της σ' ένα αλατωρυχείο στην Ουγγαρία.

Μετά την τέλεση του γάμου της στην Πολωνία, η Κίνγκα, ταξιδεύοντας μιαν ημέρα στην κοντινή πόλη της Βιελίτσκα, διέταξε τους Ούγγρους αλατωρύχους, που είχε φέρει μαζί από την πατρίδα της, να ανοίξουν ένα πηγάδι. Αντί όμως για νερό, εξορύχτηκε «λευκός χρυσός», καθώς και το δαχτυλίδι της μέσα σ' ένα πέτρωμα αλατιού. Ήταν το δαχτυλίδι αυτό που είχε πετάξει η δούκισσα στο αλατωρυχείο στην Ουγγαρία.

Έτσι, η Κίνγκα ανακηρύχθηκε έκτοτε προστάτιδα των αλατωρύχων και από το 1690 ξεκίνησε και η λατρεία της «ως ευλογημένης Κίνγκα». Αγιοποιήθηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' στις 16 Ιουνίου 1999, ως Αγία Κίνγκα της Πολωνίας.

Από τον μύθο της Αγίας Κίνγκα

Μια ξεχωριστή υπόγεια πολιτεία: 2.000 δωμάτια σκαλισμένα σε αλάτι, παρεκκλήσι, πολυέλαιοι και λίμνες κρυμμένες βαθιά κάτω από τη γη


Όλα τα αντικείμενα μέσα στο ναό, από τους πολυελαίους μέχρι τα είδη θρησκευτικής λατρείας, είναι κατασκευασμένα εξολοκλήρου από το αλάτι του ορυχείου. Από την οροφή του ναού κρέμονται πολυέλαιοι από αλάτι, η Αγία Τράπεζα και ένας Εσταυρωμένος δεσπόζουν στην αίθουσα, ενώ οι τοίχοι κοσμούνται με ανάγλυφες από αλάτι βιβλικές παραστάσεις.


Ανάμεσα στα άλλα παρεκκλήσια του αλατωρυχείου είναι και το έξοχο μπαρόκ «Παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου», που καθαγιάστηκε το 1698. Οι τοίχοι του είναι διακοσμημένοι με ανάγλυφες παραστάσεις, ενώ υπάρχουν πολλά αγάλματα φτιαγμένα από αλάτι, από τα οποία ξεχωρίζει η Παναγία με το Βρέφος Άγιο Αντώνιο, προστάτη Άγιο των μεταλλωρύχων.


Όλα τα αντικείμενα μέσα στο ναό, από τους πολυελαίους μέχρι τα είδη θρησκευτικής λατρείας,

είναι κατασκευασμένα εξολοκλήρου από το αλάτι του ορυχείου.

Όλα τα αντικείμενα μέσα στο ναό, από τους πολυελαίους μέχρι τα είδη θρησκευτικής λατρείας,

είναι κατασκευασμένα εξολοκλήρου από το αλάτι του ορυχείου.

Η εξόρυξη του αλατιού γινόταν συνεχώς από τους μεσαιωνικούς χρόνους και συγκεκριμένα από το 1290 μέχρι το 1996, οπότε και εξαντλούνται τα αποθέματα αλατιού.

Εξερευνώντας

Εξερευνώντας

Υπόγειες λίμνες, στο Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα

Είμαστε πλέον αλατωρύχοι


Πρέπει να ζήσεις αυτή την μοναδική εμπειρία για να νιώσεις αυτό που αποτυπώνω στις εικόνες.

Επίσημη ιστοσελίδα https://www.kopalnia.pl/


Aυτά για την ώρα φίλοι μου. Αν σου άρεσε αυτό που μόλις διάβασες, κοινοποίησε το άρθρο μου στα δικά σου social media. Μέχρι την επόμενη ανάρτηση, φιλιά πολλά!


bottom of page