top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαMakis Zoumpos

Auschwitz - Birkenau (Photos & Videos)

Έγινε ενημέρωση: 29 Ιαν

  • "Τιμή σ αυτούς που άφησαν τα κόκκαλά τους σ αυτά τα χώματα και τις στάχτες τους στις παγωμένες λίμνες."

Σήμερα (σ.σ 14 Νοε 18) επισκέφτηκα τa στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Άουσβιτς I και ΙΙ.

Ta στρατόπεδα συγκέντρωσης βρίσκονται 60 km δυτικά της Κρακοβίας, κοντά στην κωμόπολη Όσβιετσιμ. Η μετάβασή μου έγινε με το τρένο κι έτσι, καθώς έβλεπα το χειμωνιάτικο τοπίο να ξετυλίγεται σαν ένα φωτογραφικό άλμπουμ από το παράθυρό μου, περίεργες σκέψεις άρχισαν να κατακλύζουν το μυαλό μου... Θα μου επιτρέψετε αλλά δεν θέλω να τις αποτυπώσω. Αφήνω τις εικόνες να μιλήσουν από μόνες τους.

Πέραν τις αναλυτικής περιγραφής, στο τέλος της σελίδας υπάρχουν και βίντεο μέσα από το κανάλι μου.

Άουσβιτς Ι

Το αρχικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και το διοικητικό κέντρο ολόκληρου του συγκροτήματος. Εδώ δολοφονήθηκαν περίπου 70.000 άνθρωποι, κυρίως Πολωνοί διανοούμενοι και σοβιετικοί αιχμάλωτοι.

Η επίσκεψη ξεκινά από εδώ, για να συνεχιστεί με το Άουσβιτς II. Το πρώτο στρατόπεδο που είναι και καλύτερα διατηρημένο, είναι και ο χώρος των εκθέσεων του μουσείου και η περιήγηση σε αυτό διαρκεί περισσότερη ώρα. Συνολικά, ο ελάχιστος απαραίτητος χρόνος για να δει κανείς τα εδάφη και τις εκθέσεις και στα δύο πρώην στρατόπεδα είναι 3,5 ώρες.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τον περιβάλλοντα χώρο καθώς και φωτογραφίες από ένα μπλοκ που είναι ανοιχτό στους επισκέπτες και χρησιμοποιούταν ως κρατητήριο.


Το τρένο που πήρα από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Κρακοβίας


Η πύλη του πρώτου στρατοπέδου, που είναι και το παλιότερο, φέρει τη διάσημη επιγραφή «Η Εργασία Απελευθερώνει» και από εκεί αρχίζει η επίσκεψη στο Άουσβιτς


Στέκομαι στην περιβόητη πύλη του πρώτου στρατοπέδου


Άουσβιτς I


Άουσβιτς I - ΑΛΤ


Άουσβιτς I - Xάρτης Περιοχής

Άουσβιτς I


Άουσβιτς I - Ίσως η πιο συγκλονιστική φωτογραφία που τράβηξα


Ο «Τοίχος του Θανάτου» όπου οι Ναζιστές τουφέκισαν μερικές χιλιάδες ανθρώπους!

Στο σημείο έχει σήμερα ανεγερθεί μνημείο στη μνήμη των νεκρών.


Βίντεο μέσα από το κανάλι μου


Σε ένα μπλοκ που είναι ανοιχτό στους επισκέπτες και χρησιμοποιούταν ως κρατητήριο, διατηρούνται πρωτότυπα δωμάτια και κελιά. Εκεί βρίσκονται και εκθέσεις αφιερωμένες στις κινήσεις αντίστασης στο στρατόπεδο, στις τιμωρίες και εκτελέσεις. Στο υπόγειο, μάλιστα, υπάρχουν τα μικρά κελιά κράτησης όπου μπορείς να σταθείς μόνο όρθιος. Οι Γερμανοί μάλιστα έβαζαν 4-4 τους κρατουμένους!


Φωτογραφίες κρατουμένων - θυμάτων


Θάλαμος στο Αουσβιτς l


Χιλιάδες σκελετοί γυαλιών από κρατούμενους


Τεχνητά μέλη που αφαιρούσαν τα SS από τους μελλοθάνατους


Διάφορα σκεύη


Βαλίτσες κρατουμένων με δνσεις και ονοματεπώνυμα


Παιδικά ρουχαλάκια


Το δηλητηριώδες αέριο Κύκλων Β που χρησιμοποιήθηκε στους αντίστοιχους θαλάμους αερίων. Οι άνθρωποι πέθαιναν σε 15 με 20 λεπτά και η τέφρα τους χρησιμοποιούνταν ως λίπασμα ή ως υλικό για να ξεραθούν τα ποτάμια και οι λίμνες της περιοχής...


Κρεματόριο στο Αουσβιτς l. Το μοναδικό που έχει διασωθεί


Πλάνο από τον θάλαμο αερίων που οδηγεί στο αποτεφρωτήριο


Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου

3 χλμ είναι η απόσταση του δεύτερου στρατοπέδου συγκέντρωσης. Μια απόσταση που την κάνεις ή πεζός ή με μικρό λεωφορείο δωρεάν. Λόγω του ότι τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν στο Άουσβιτς - Μπίρκεναου, αποφασίστηκε να μην δημιουργηθεί έκθεση μουσειακού χαρακτήρα και να διατηρηθούν τα εδάφη του στρατοπέδου σε ανέγγιχτη κατάσταση.

Στα χαλάσματα που υπάρχουν μπορεί κανείς να δει τα υπόγεια αποδυτήρια, όπου γδύνονταν οι κρατούμενοι καθώς και το κρεματόριο. Ανάμεσα στα ερείπια δεσπόζει το Διεθνές Μνημείο προς τιμή των θυμάτων του Ναζισμού.


Ο επισκέπτης διασχίζει την περιβόητη «Πύλη της Κόλασης» απ’ όπου περνούσαν τα τραίνα που μετέφεραν Εβραίους, Ρομά, σοβιετικούς αιχμαλώτους, πολιτικούς και άλλους κρατουμένους από τις χώρες που βρίσκονταν υπό ναζιστική κατοχή. Στο βάθος διακρίνεται η πύλη


Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου


Πλάνο από την είσοδο του Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου


Συμβολικές επιτύμβιες στήλες για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που θανατώθηκαν στο Άουσβιτς. Στη μία σημειώνεται στα Αγγλικά: «Στη μνήμη των αντρών, γυναικών και παιδιών που έπεσαν θύματα της γενοκτονίας των Ναζί.

Εδώ έχουν αποτεθεί οι στάχτες τους. Ας αναπαυτούν εν ειρήνη οι ψυχές τους».


Aυτά για την ώρα φίλοι μου. Αν σου άρεσε αυτό που μόλις διάβασες, κοινοποίησε το άρθρο μου στα δικά σου social media. Μέχρι την επόμενη ανάρτηση, φιλιά πολλά!

bottom of page