top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαMakis Zoumpos

24 hours to Bitola - North Macedonia (Photos & Video)

Έγινε ενημέρωση: 4 Απρ 2020

  • "η πόλη των Πρεσβειών"


Δεκαπέντε μόλις χλμ από τα ελληνικά σύνορα (τον συνοριακό σταθμό Νίκης στη Φλώρινα), το παλιό Μοναστήρι ήταν μια ελληνοκρατούμενη, κομψή και πλούσια εμπορική πόλη, που βιώνει το “σήμερα” στην πιο στενή επαφή με την Ελλάδα της Δυτικής Μακεδονίας. Η Μπίτολα (Битола) σου προσφέρει σε τιμές πραγματική - έκπληξη, ένα Σαββατοκύριακο με άρωμα Ευρώπης.

Ο πεζόδρομος Σιρόκ Σοκάκ, συγκεντρώνει σε μια μόνο βόλτα την κεντροευρωπαϊκή αρχιτεκτονική πλάι-πλάι με το ισλαμικό παρελθόν και τα πάλαι ποτέ ελληνικά νεοκλασικά, στην πιο κεφάτη περαντζάδα, που συγκεντρώνει όλα τα στυλ και τα στάιλινγκ, τα ψώνια, τον πρώτο εσπρέσο και το τελευταίο ποτό της ημέρας, σε ρυθμούς της απόλυτης χαλαρότητας. Αν καταφέρεις να ξεκολλήσεις από τη γοητεία της, σε περιμένει ο Πύργος του Ρολογιού που δεσπόζει στην πόλη, ο εντυπωσιακός για το χρυσοποίκιλτο εσωτερικό του Αγ. Δημήτριος (1830), τα απομεινάρια της ελληνιστικής Ηράκλειας Λυγκηστίς, το οθωμανικό Χαμάμ Ντεβόζ, το τζαμί Αγντάρ-Καντί που σχεδίασε το 1560 ο Μιμάρ Σινάν, ο μεγαλύτερος αρχιτέκτονας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το Γενί και το Ισάκ Τζαμί, η στρατιωτική Σχολή που φιλοξένησε τις σπουδές του Κεμάλ Ατατούρκ, ένας περίπατος στις καταπράσινες όχθες του ποταμού Ντράγκορ ή μια κατάβαση στο χιονοδρομικό κέντρο του Περιστερίου.


Ονομάζεται "η πόλη των Πρεσβειών" καθώς εδώ θα βρείτε τις πρεσβείες 13 χωρών και όχι στα Σκόπια, εξαιτίας του γεγονότος ότι η πόλη ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις των νότιων Βαλκανίων από άποψη εμπορίου και πολλές χώρες προτιμούσαν τα Μπίτολα έτσι ώστε να βρίσκονται στο κέντρο των γεγονότων.


Πληθυσμός: 80.550

Νόμισμα: Δηνάριο της ΠΓΔΜ (ден)


  • info:

Κάθε Σεπτέμβριο εδώ και πολλά χρόνια, στην γειτονική μας πόλη Bitola της Βόρειας Μακεδονίας,  διοργανώνεται ένα πολύ ενδιαφέρον διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου το οποίο είναι αφιερωμένο στους Γιαννάκη και Μίλτο Μανάκη, ή όπως είναι ευρύτερα γνωστοί στους κύκλους της 7ης τέχνης, αδερφοί Μανάκη.

Γιαννάκης (1878-1954) και Μίλτος (1880-1964) ήταν οι πρώτοι κινηματογραφιστές στην περιοχή των Βαλκανίων. (Έκαναν την πρώτη τους ταινία μόλις 10 χρόνια μετά τους αδερφούς Lumiere.) Γεννήθηκαν στην Αβδέλλα των Γρεβενών και με τον φακό τους κατέγραψαν πολύ σημαντικές στιγμές από την ιστορία των Βαλκανίων. Το 1904 άνοιξαν στην Bitola ένα φωτογραφικό ατελιέ και ένα χρόνο αργότερα ο μεγαλύτερος αδερφός  Γιαννάκης επιστρέφει από το ταξίδι του στο Λονδίνο έχοντας στις αποσκευές του την πρώτη τους κινηματογραφική κάμερα. Ήταν μια Urban Bioscope με σειριακό αριθμό 300.

Το φεστιβάλ διεξάγεται στην Bitola κάθε φθινόπωρο και περιλαμβάνει ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους καθώς και ντοκιμαντέρ. Κατά την διεξαγωγή του πραγματοποιούνται σεμινάρια, στρογγυλές τράπεζες και διάφορα workshops. Το διαγωνιστικό κομμάτι αφορά τις ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους. Στις μεγάλου δίνονται τα βραβεία Χρυσή, Αργυρή και Χάλκινη Κάμερα 300 (Προφανώς το όνομα του βραβείου προέρχεται από την κάμερα των αδελφών Μανάκη με τον σειριακό αριθμό 300) και στις μικρού μήκους η μικρή Χρυσή Κάμερα 300.

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ θα βρείτε στο www.manaki.com.mk


Στο ακριτικό χωριό Νίκη στο νομό Φλώρινας, λίγο πριν αφήσουμε την Ελλάδα...
Στο ελληνικό Duty Free, αγορές δεν κάναμε τελικά. Κάναμε όμως το πρώτο κομμάτι από το βίντεο.

Το ξενοδοχείο της διαμονής μας. Το Hotel Epinal βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία στη Μπίτολα, απέναντι από το πνευματικό κέντρο. Προσφέρει σπα, σάουνα και σαλόνι ομορφιάς στην τιμή του δωματίου.


Διεθνής προσωπικότητες από το φεστιβάλ κινηματογράφου που διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο.

Shirok Sokak
















Αγαπημένη θέα!




bottom of page