top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαMakis Zoumpos

Zagori Mountain (photos)

  • Καλώς ήλθατε στο Κουκούλι!

Το χωριό Κουκούλι ανήκει στο κεντρικό Ζαγόρι. Βρίσκεται κοντά στο νότιο άκρο του φαραγγιού του Βίκου, στον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου. Πήρε το όνομα του από τις πολύ μεγάλες πέτρες (από το λατινικό Cuculla = καλύπτρα) που υπάρχουν στην περιοχή, ή κατά άλλη εκδοχή από την σηροτροφία που ίσως ασχολήθηκαν παλιά οι κάτοικοί του.


Το χωριό διατηρεί την παραδοσιακή ζαγορίσια πετρόκτιστη αρχιτεκτονική στις κατοικίες, τα μονοπάτια και την κεντρική πλατεία (που στα ζαγορίσια ονομάζεται μεσοχώρι). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Φυσικό Μουσείο του Κωσταντίνου Λαζαρίδη, που περιλαμβάνει ιστορική βιβλιοθήκη και συλλογή από βότανα και λουλούδια της περιοχής, το γεφύρι του (Κουκουλιώτη) Κόκκορου, 500 μ. νοτίως του χωριού.

Έξω από το χωριό υπάρχουν τα πετρόκτιστα γεφύρια.


ΥΓ Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Αιμιλία και τον Σίμο γι αυτό το όμορφο οδοιπορικό που μας χάρισαν μέσα από τον φωτογραφικό τους φακό.


Κουκούλι


Κουκούλι

Βοϊδομάτης Ποταμός


Βοϊδομάτης Ποταμός


Βοϊδομάτης Ποταμός

Όποιος έχει πάει στο Πάπιγκο του νομού Ιωαννίνων το πιθανότερο είναι να έχει ακούσει για τις περίφημες «κολυμπήθρες» ή οβίρες.


Οι λεγόμενες κολυμπήθρες είναι στην πραγματικότητα κοιλώματα στα ασβεστολιθικά πετρώματα τα οποία δημιουργήθηκαν από τα νερά του ρέματος Ρογκοβού και συγκεκριμένα την κίνησή τους. Το ρέμα σχηματίζει στην πραγματικότητα φυσικές πισίνες που τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ιδανικές ακόμη και για βουτιές. Το συγκεκριμένο ρέμα προέρχεται από την δυτική κορυφή της Τύμφης, δηλαδή τον Λάπατο και περνάει ανάμεσα στα δύο χωριά, το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο.





bottom of page