top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαMakis Zoumpos

Εκδρομή στο Hραίο – Λίμνη Βουλιαγμένης - ακρωτήρι και φάρος Μελαγκάβι (photos)


Το Ηραίο – ένα από τα πιο σημαντικά και πλούσια σύνολα της αρχαϊκής εποχής στον Ελλαδικό χώρο – και η Λίμνη Βουλιαγμένης, μία γαλάζια λίμνη αληθινός παράδεισος, βρίσκονται σε απόσταση 25χλμ από τα ιαματικά λουτρά και τους καταρράκτες του Λουτρακίου.

Η ομορφιά αυτού τόπου κρύβεται στο ακρωτήρι Μελαγκάβι και φωτίζεται από τον ομώνυμο φάρο. Ένας από τους μεγαλύτερους φάρους στον Κορινθιακό.


Το Ηραίο


Το Ηραίο, ένας αρχαιολογικός χώρος χτισμένος πάνω στην ακροθαλασσιά, είναι αφιερωμένος στη θεά ¨Ήρα Ακραία. Φαρδύ τσιμεντένιο μονοπάτι, που διαμορφώθηκε πρόσφατα (μέχρι πρότινος ήταν χωμάτινο) κατηφορίζει ομαλά στον αρχαιολογικό χώρο εξασφαλίζοντας σήμερα εύκολη πρόσβαση σε όλους. H είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο ναός της ΄Ηρας Ακραίας, δωρικού ρυθμού με επιμήκη σηκό, χρονολογείται στον ύστερο 6ο αι. π.Χ. και για την κατασκευή του λαξεύτηκε τμήμα της πλαγιάς του λόφου. Ο χαρακτηρισμός «Ακραία» προσήλθε από επιγραφές που βρέθηκαν στη δυτική Πύλη και σε αγγεία στα οποία αναγραφόταν αυτό το επίθετο της θεάς Ήρας. Ο ναός παρέμεινε ανέπαφος μέχρι τον 2ο αι. π.Χ. όταν το Ηραίο καταστράφηκε από τους Ρωμαίους.


Το μονοπάτι για το φάρο Μελαγκάβι


Μονοπάτι οδηγεί σε 5΄ στην μύτη της χερσονήσου Μελαγκάβι, όπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους φάρους του Κορινθιακού με το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα στην περιοχή.

Κι όπως η μέρα σβήνει αργά, άξαφνα ανάβουν ένα, δύο, πέντε, φωτάκια μέσα στη θάλασσα. Είναι οι μικρές ψαρόβαρκες από το Βραχάτι απέναντι…

Ο φάρος στην Άκρα Μελαγκάβι ή Φάρος Ηραίον (από τον αρχαίο ναό της Ηρας που βρίσκεται κοντά του) στη βόρεια είσοδο του όρμου της Κορίνθου και τον χωρίζει από τον κόλπο των Αλκυωνίδων βόρεια. Oδηγεί τα πλοία που πλέουν στον Κορινθιακό και κινουνται προς το λιμάνι και τη διώρυγα της Κορίνθου. Πρωτολειτούργησε το 1897 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δλ. και φωτοβολία 20 ν.μ.. Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Το 1947, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1982 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός με χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δλ. και φωτοβολία 19 ν.μ. Η πρόσβαση στον φάρο γίνεται οδικώς από το Λουτράκι προς την λίμνη της Βουλιαγμένης .


Δες πολύ όμορφες εικόνες μέσα από τα social media που διαθέτω.


Αν σου άρεσε αυτό που διάβασες, κοινοποίησε το στους δικούς σου φίλους.




bottom of page