top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαMakis Zoumpos

Ναύπακτος (video)

Έγινε ενημέρωση: 24 Απρ 2023

...εδώ που ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει!


Είναι από τις λίγες πόλεις της Ελλάδας που επέζησε 30 αι. μέσα από μια πολυτάραχη ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στα διάσπαρτα μνημεία της. Απολαμβάνει την αγκαλιά του Κάστρου της που τα τείχη του κατηφορίζουν μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο. Μια γραφική πόλη με γειτονιές ζεστές και φιλόξενους κατοίκους. Ένας ιστορικός τόπος που υποδέχεται τους επισκέπτες του χειμώνα καλοκαίρι στα ορεινά του μέρη με τα πυκνά δάση και τα παραδοσιακά χωριουδάκια και στις παραλίες του με τα κρυστάλλινα νερά.



To οδοιπορικό μου στην πόλη της Ναυπάκτου

  • Πρέπει να ξέρεις...

Η ιστορία της Ναυπάκτου

Η ιστορία της Ναυπάκτου αρχίζει κάπου στο 1.500 π.Χ. όταν οι Δωριείς σταμάτησαν εκεί προκειμένου να κατασκευάσουν τον στόλο που χρειάζονταν για να περάσουν στις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου. Η περίοπτη γεωγραφική της θέση στην είσοδο του Κορινθιακού κόλπου την κατέστησε μήλον της έριδας και κατά την αρχαιότητα αλλά και στους μεταχριστιανικούς χρόνους. Κατά τον 15ο αιώνα κατακτάται από τους Ενετούς και τελικά απελευθερώνεται από τους Έλληνες μόλις το 1829.


Το ενετικό λιμάνι

Από τα πιο όμορφα και γραφικά λιμάνια της χώρας, ίσως το σημαντικότερο αξιοθέατο της Ναυπάκτου, θα το ερωτευτείτε με την πρώτη ματιά. Είναι το σημείο συνάντησης των κατοίκων και εκεί που θα πιείτε το καφεδάκι σας κάτω από τη σκιά των πλατάνων και με θέα τη θάλασσα που την κυκλώνουν τα ενετικά τείχη- οι απολήξεις του Κάστρου.


Απολαύστε τη διαδρομή προς το κάστρο της Ναυπάκτου

Ξεκινώντας από το λιμάνι και περνώντας μέσα από συνοικίες με λουλουδιασμένες αυλές και πλακόστρωτα καλντερίμια ανηφορίστε για το Κάστρο. Είναι ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και από τα ωραιότερα της Ευρώπης. Στη διαδρομή θα συναντήσετε τον Πύργο του Μπότσαρη, ένα εντυπωσιακό κτήριο του 15ουαι. που λειτουργεί ως μουσείο και το Ρολόι της πόλης του 1914. Η θέα από την κορυφή του λόφου προς τη θάλασσα όπου υψώνεται εντυπωσιακή η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, είναι μοναδική.


Δροσιστείτε στις παραλίες της Ναυπάκτου

Οι δύο παραλίες της Ναυπάκτου, η Ψανή και το Γρίμποβο ξεχωρίζουν για τα αιωνόβια πλατάνια δίπλα στο κύμα. Βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες θα σας χαρίσουν ώρες δροσιάς στα καταγάλανα νερά τους και χαλάρωσης τις ώρες του περιπάτου. Είναι ιδανικές για οικογενειακές διακοπές.


H ναυμαχία της Ναυπάκτου και ο Δον Κιχώτης

Ημερομηνία ορόσημο στην ιστορία της Ναυπάκτου αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης είναι η 7η Οκτωβρίου του 1571 όταν στον κόλπο της Ναυπάκτου ο ενωμένος Ευρωπαϊκός στόλος καταφέρνει συντριπτική νίκη απέναντι στον μέχρι τότε κυρίαρχο Τουρκικό στόλο, τερματίζοντας έτσι την κυριαρχία του στα νερά της Μεσογείου αλλά και τις όποιες βλέψεις είχε εκείνη την εποχή η Οθωμανική αυτοκρατορία για επέκταση της στον Δυτικό κόσμο.

Μάλιστα σε αυτήν πολέμησε ο τότε άσημος Ισπανός ναύτης και μετέπειτα διάσημος συγγραφέας του “Δον Κιχώτη”, (πλήρης τίτλος: “0 ευφάνταστος ευπατρίδης Δον Κιχώτης της Μάντσα“), Μιγκέλ Θερβάντες (Miguel de Cervantes). Από την φρεγάτα Μαρκέσα πολέμησε ηρωικά ενάντια στους Οθωμανούς ενώ τραυματίστηκε και σοβαρά στο αριστερό του χέρι το οποίο έκτοτε έμεινε παράλυτο. Παρασημοφορήθηκε και συνέχισε τη στρατιωτική του καριέρα για αρκετά χρόνια ακόμα μέχρι να αποφασίσει να ασχοληθεί με την συγγραφή μυθιστορημάτων.


Κάστρο Ναυπάκτου

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα κάστρα στην Ελλάδα το οποίο μετά από πολλές παρεμβάσεις στο πέρασμα των αιώνων έφτασε στην σημερινή του μορφή στις αρχές του 16ου αιώνα. Η πρόσβαση σε αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με το αυτοκίνητο αν και το καλύτερο είναι να ξεκινήσετε από ενετικό λιμάνι και να ανηφορίσετε προς το κάστρο μέσα από την παλιά πόλη με τις λουλουδιασμένες αυλές και τα πετρόκτιστα καλντερίμια.


Θα δείτε από το εντυπωσιακό κατάλευκο παλιό αρχοντικό της οικογένειας Μπότσαρη, σήμερα λειτουργεί ως ιδιωτικό μουσείο, και θα διασχίσετε μία από τις πύλες με την παλιά ξύλινη και ταλαιπωρημένη από επίδοξους κατακτητές πύλη.


Στα μέσα της διαδρομής θα βρείτε δυο τρεις καφετέριες με εξαιρετική θέα στην πόλη και την Πελοπόννησο ενώ από εκεί και πέρα θα συνεχίσετε στον οδικό δρόμο περπατώντας στην σκιά δεκάδων πεύκων. Μετά από μερικές εκατοντάδες μέτρα θα φτάσετε στην κεντρική είσοδο του κάστρου. Είναι σίγουρο πως η μοναδική θέα θα σας ανταμείψει για την προσπάθεια να φτάσετε εκεί.

Εν συνεχεία επισκεφτείτε το μικρό και πανέμορφο ενετικό λιμάνι, αποτελούσε το πρώτο επίπεδο αμυντικής οχύρωσης της πόλης και πιείτε τον καφέ ή το ποτό σας σε μία από τις πολλές καλόγουστες καφετέριες με θέα είτε την γέφυρα στο Ρίο Αντίρριο είτε το φωταγωγημένο κάστρο και τα γραφικά σπιτάκια που κρέμονται από κάτω.


  • Που θα μείνεις

Δείτε τα διαθέσιμα ξενοδοχεία και κάντε σύγκριση τιμών αλλά και των κριτικών που έχουν γράψει άλλοι επισκέπτες της Ναυπάκτου μέσα από το booking.com (Ναύπακτος)

  • Που θα φας

Επιλέξαμε τυχαία τον Πάπουλη και δικαιωθήκαμε, καθώς απολαύσαμε τόσο το φαγητό όσο και την ατμόσφαιρα του μαγαζιού.

Το φαγητό μας ήρθε πολύ γρήγορα, παρόλο τον πολύ κόσμο. Δοκιμάσαμε τα μπριζολάκια μουστάρδας και το φιλέτο κοτόπουλο με το καπνιστό τυρί και το μπέικον. Και τα δύο πιάτα ήταν πολύ νόστιμα, ειδικά τα μπριζολάκια.

Το φιλέτο μας φάνηκε λίγο σκληρό, αλλά πολύ εύγευστο. Πολύ θετική εντύπωση μας έκανε η παλιά ελληνική καλή μουσική που ακούσαμε όσο ήμασταν εκεί.


Η βαθμολογία μου 4

Φαγητό 4

Εξυπηρέτηση 4

Τιμή 4

Ατμόσφαιρα 4


Χρήσιμα τηλέφωνα Ναύπακτος (26340)

Κέντρο Υγείας : 23690

Αστυνομία Ναυπάκτου : 27258

Τροχαία Ναυπάκτου : 27258

Πυροσβεστική : 22199

Λιμενικός σταθμός Αντίρριου : 31296

ΚΤΕΛ Ναυπάκτου : 27453


Aυτά για την ώρα φίλοι μου. Αν σου άρεσε αυτό που μόλις διάβασες, κοινοποίησε το άρθρο μου στα δικά σου social media. Μέχρι την επόμενη ανάρτηση, φιλιά πολλά!


H ανάρτηση μέσα από την σελίδα μου στο facebook


bottom of page