top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαMakis Zoumpos

Kalamata - Kardamyli (photos & video)

Έγινε ενημέρωση: 4 Μαρ 2023

  • ...η Μασσαλία του Μοριά

Η Καλαμάτα, πρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας, βρίσκεται στο μυχό του Μεσσηνιακού κόλπου και είναι κτισμένη στους πρόποδες του όρους Καλάθι, στις παρυφές του Ταϋγέτου, στη θέση των αρχαίων Φαρών. Αποτελεί το διοικητικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου σε απόσταση 215 χιλιόμετρα από την Πάτρα και 230 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Αυτό αποτέλεσε το έναυσμά μας να φορτώσουμε ακόμα μια φορά το αυτοκίνητο και να ξεκινήσουμε για την όμορφη αυτή πόλη.


Η Καλαμάτα έχει πληθυσμό 54.567 κατοίκους (απογραφή 2011) και  είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Πελοποννήσου μετά την Πάτρα (όχι ότι γνώριζα τον πληθυσμό της αλλά το ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το θυμόμουν από το μάθημα της γεωγραφίας).


Έχει έντονη νυχτερινή ζωή χειμώνα (και σας διαβεβαιώ από το ταξίδι μας 14/2) αλλά και καλοκαίρι, στο ιστορικό κέντρο, την παραλία και το προάστιο της πόλης την Βέργα χτισμένη στους πρόποδες του όρους Καλάθι, όπου υπάρχουν υπέροχα μαγαζιά με καταπληκτική θέα στη θάλασσα και την πόλη της Καλαμάτας.


Οδικώς η Καλαμάτα συνδέεται με την Τρίπολη και κατ’ επέκταση με την Αθήνα, μέσω του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα. Δυτικά η Καλαμάτα συνδέεται οδικά με τον Πύργο Ηλείας και την Πάτρα. Η Καλαμάτα διαθέτει πολιτικό αεροδρόμιο (IATA:KLX), από το οποίο πραγματοποιούνται πτήσεις προς Aθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και πτήσεις τσάρτερ προς διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Η απόσταση από την πόλη της Καλαμάτας είναι 7 km.


Στο λιμάνι της Καλαμάτας υπάρχουν δρομολόγια προς Κύθηρα και Κρήτη τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Καλαμάτα διαθέτει αστικό σύστημα λεωφορείων με πέντε γραμμές , ποδηλατοδρόμους και οργανωμένη μαρίνα.


Κατά την παραμονή μας μείναμε στο Pharae Palace Hotel ένα τετράστερο ξεοδοχείο στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου και Ρήγα Φεραίου ακριβώς πάνω στον παραλιακό δρόμο. Εξαιρετικό από όλες τις απόψεις, εκρηκτικό πρωινό και πολύ φιλικό προσωπικό.


Φάγαμε στο Κρεοπωλείον 29 τοπική κουζίνα σε πολύ καλές τιμές και άψογο περιβάλλον με τους ιδιοκτήτες να κερδίζουν τις συμπάθειες του κοινού (και του δικού μου βεβαίως....παιδιά, σας ευχαριστώ).


Ακολουθούν 20 χορταστικές φωτογραφίες καθώς και το βίντεό μας, από την Καλαμάτα.


Υγ: Την ανάρτηση αυτή θα ήθελα να την αφιερώσω στην αγαπημένη μου ανιψιά Δέσποινα Μυλωνά.


Η Καλαμάτα μας καλωσορίζει


Το ξενοδοχείο της διαμονής μας Pharae Palace Ναυαρίνου και Ρήγα Φεραίου, Καλαμάτα


Δωμάτιο 304 με θέα την θάλασσα


Η Καλαμάτα την νύχτα


Δημαρχείο


Η Καλαμάτα την νύχτα


Η Καλαμάτα την νύχτα


Η Καλαμάτα την νύχτα


Η Καλαμάτα την ημέρα


Η Καλαμάτα την ημέρα


Η Καλαμάτα την ημέρα


Η Καλαμάτα την ημέρα

Που θα φάμε;

Ώρα για φαγητό στο Κρεοπωλείον 29 Φαρών 29


Κρεοπωλείον 29


Με την δνση του καταστήματος

Βόλτα στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων


Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων


Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων


Το Νομαρχιακό Μέγαρο, από μακριά μοιάζει σαν το κτήριο της ΕΡΤ καθώς

κατεβαίνεις την Λ. Μεσογείων. Γι αυτό τράβηξα αυτή την φωτογραφία


Το μνημείο των θυμάτων των σεισμών, στη συμβολή των οδών Νέδοντος και Κροντήρη.


Καρδαμύλη

Η Καρδαμύλη είναι ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης, που βρίσκεται 35 χλμ νότια της πόλης της Καλαμάτας, και υπάγεται διοικητικά στο δήμο Λεύκτρου. Η Καρδαμύλη αποτελεί έναν από τους καλύτερα διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς της Μεσσηνιακής Μάνης και ταυτόχρονα σημαντικό τουριστικό θέρετρο.

Καρδαμύλη


Η πρώτη αναφορά που έχουμε για την Καρδαμύλη γίνεται από τον Όμηρο, ο οποίος την αναφέρει σαν μία από τις επτά πόλεις που πρόσφερε ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα ως προίκα αν νυμφευόταν μια από τις κόρες του. Το χωριό διατηρεί μέχρι σήμερα το προϊστορικό του όνομα. Η Καρδαμύλη είναι ένα χωριό με πλούσια ιστορία η οποία αποδεικνύεται περίτρανα από την παρουσία του ιστορικού οικισμού της Παλαιάς Καρδαμύλης.

Καρδαμύλη


Η Καρδαμύλη είναι ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό με μεγάλη ποικιλία τοπίων, που προσελκύει πλήθος επισκεπτών, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει καταπράσινες πλαγιές, απέραντους ελαιώνες, υπέροχες παραλίες, περιποιημένα πέτρινα αρχοντικά παραδοσιακής μανιάτικης αρχιτεκτονικής, λιθόστρωτα δρομάκια, κατάφυτους κήπους και το πανέμορφο γραφικό λιμανάκι του χωριού.

Καρδαμύλη


Η Καρδαμύλη προσφέρει μία ποικιλία από παραλίες με φυσικό κάλλος, κοσμοπολίτικες, αλλά και απομακρυσμένες και ήσυχες. Επισκεφθείτε τις παραλίες Ριτσά, Δελφίνια, Καλαμίτσι και Φονέα, κολυμπήστε στα καθαρά, κρυστάλλινα νερά τους, απολαύστε τον ήλιο και επιδοθείτε σε θαλάσσια σπορ.

Καρδαμύλη


Η Καρδαμύλη με τη χαρακτηριστική μανιάτικη αρχιτεκτονική, το εντυπωσιακό θεατρικό σκηνικό γεμάτο αντιθέσεις, την αστείρευτη φύση, την εξαιρετική τουριστική υποδομή, τις υπέροχες παραλίες και τους φιλόξενους κατοίκους, προσφέρεται για ήσυχες οικογενειακές διακοπές. Επισκεφθείτε την και ζήστε μοναδικές εμπειρίες.

Καρδαμύλη


Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται στο Δήμο Λεύκτρου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

– Πανηγύρι στη Στούπα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

– Αθλητικές εκδηλώσεις διοργανώνονται στη Μάνη στις 13-14 Αυγούστου. Ιστιοπλοϊκοί αγώνες που ξεκινούν με αφετηρία τη Μονεμβασιά και καταλήγουν στην Καρδαμύλη.

– Πανηγύρι στην Καρδαμύλη στις 15 Αυγούστου, την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου.

– Το 1ο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου διοργανώνεται στον Άγιο Νικόλαο «Γιορτή Πατάτας».

Καρδαμύλη


Καρδαμύλη


Hλιοβασίλεμα στη Καρδαμύλη


Το βίντεό μας, αφιέρωμα στη Πόλη της Καλαμάτας


Aυτά για την ώρα φίλοι μου. Αν σου άρεσε αυτό που μόλις διάβασες, κοινοποίησε το άρθρο μου στα δικά σου social media. Μέχρι την επόμενη ανάρτηση, φιλιά πολλά!




bottom of page