top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαMakis Zoumpos

Agios Athanasios kaimaktsalan (photo & video)

Έγινε ενημέρωση: 4 Απρ 2020

  • "Η Αράχωβα της Μακεδονίας"

Το να είσαι από Βόρεια Ελλάδα και να μην έχεις περάσει μια βόλτα από παλιό Άγιο Αθανάσιο και Καϊμάκτσαλαν είναι σαν να μένεις Αθήνα και να μην έχεις περάσει από Αράχωβα.

Ο παλιός Άγιος Αθανάσιος  ή Τσεγάνη βρίσκεται στο νομό Πέλλας  στους πρόποδες του όρους Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν και πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάτσαλαν. Η ιδιαίτερη Μακεδονική αρχιτεκτονική του, τα πέτρινα δρομάκια του, η ζεστή του ατμόσφαιρα αλλά και η τοποθεσία του έχουν αναδείξει τον παλιό Άγιο Αθανάσιο τα τελευταία χρόνια σε κοσμικό τουριστικό θέρετρο.


Η ιδέα για βόλτα στον Άγιο Αθανάσιο μας ήρθε ξαφνικά. Ήταν από εκείνα τα ταξιδάκια που κάναμε μαζί με την τότε σύντροφο και νυν σύζυγο και όντας στις φούριες μας  πήγαμε με πολύ όρεξη για ρομαντσάδα και διασκέδαση. Και τελικά η επιλογή μας δικαίωσε.


Φτάσαμε στον Χριστουγεννιάτικο παλιό Άγιο Αθανάσιο Παρασκευή απόγευμα αν θυμάμαι καλά, αφού πρώτα είχα δείξει στη Μάνια και τα λουτρά Πόζαρ (υπάρχει άρθρο από την εκεί παρουσία μας). Παρότι ρωτήσαμε στο χωριό Όρμα κάποιες αξιαγάπητες γιαγιούλες για το πως θα πάμε και μετά από μια σχετική ταλαιπωρία γιατί ο οδηγός και συνάμα αφηγητής σας μπερδεύτηκε στην πορεία, καταφέραμε να φτάσουμε στο πετρόχτιστο χωριό.


Ορδές κόσμου σε καφέ, εστιατόρια και καταλύματα καθώς η τουριστική κίνηση ήταν ιδιαιτέρως ανεβασμένη λόγω των εορτών. Το φαγητό πεντανόστιμο και  το ντόπιο κρασί εξαιρετικό, ενώ τα αναμμένα τζάκια παντού έκαναν ακόμη πιο «χουχουλιάρικη» την ατμόσφαιρα. Στο φως της μέρας μπορούσες να θαυμάσεις ακόμα περισσότερο την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Τα περισσότερα οικήματα αν και παλιά έχουν αναπαλαιωθεί πλήρως, έτσι το χωριό δεν έχει χάσει στο ελάχιστο την παλιά του αίγλη.


Να πάτε οπωσδήποτε...


infos

  • υψόμετρο 1.200 μέτρa

  • Απέχει 28 χλμ από την πόλη της Έδεσσας και μόλις 10 χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν.

  • Ο διατηρητέος οικισμός του Αγίου Αθανασίου χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και κατοικούνταν ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Τότε, οι κάτοικοί του τον εγκατέλειψαν και εγκαταστάθηκαν στο νέο χωριό, 6 χλμ πιο κάτω.
















bottom of page