top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαMakis Zoumpos

Περίπατος στα Πρώην Βασιλικά Ανάκτορα Τατοΐου

Μπορεί το Σάββατο (10/4) οι περισσότεροι να προτίμησαν να συνδυάσουν τη βόλτα τους μαζί με ψώνια σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, σήμερα όμως Κυριακή 11/4 οι περισσότεροι επίλεξαν μία χαλαρή βόλτα δίπλα στο κύμα ή στο βουνό όπως εμείς.


Σημειώνεται ότι σε αυτό βοήθησε και η αναστολή ισχύος της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων για τα Σαββατοκύριακα. Πάντως, όπως μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες που ακολουθούν, φαινόμενα συνωστισμού, παρατηρήθηκαν κατά την μετάβασή μας στο κτήμα, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μεγάλη ουρά οχημάτων.

Άλλωστε ο ανοιξιάτικος καιρός βοήθησε για ακόμα μια Κυριακή έτσι ώστε μικροί και μεγάλοι να βγουν από το σπίτι και να απολαύσουν τον καλό καιρό.

Μικροί και μεγάλοι, στα μονοπάτια με τον ανοιξιάτικο ήλιο,

πολύτιμο σύμμαχο.



Το Τατόι βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βόρεια του κέντρου της Αθήνας. Στο κτήμα βρίσκεται το θερινό ανάκτορο της τέως ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Το αρχαίο επίσημο όνομα της περιοχής είναι Δεκέλεια. Το Τατόι είναι ο τόπος γέννησης του Βασιλέα Γεωργίου Β΄. Διοικητικά υπάγεται στον δήμο Αχαρνών - Θρακομακεδόνων στην νομαρχία ανατολικής Αττικής

Το πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου είναι ανοιχτό για το κοινό από την Ανατολή του ήλιου έως και την Δύση. Η είσοδος στο κτήμα γίνεται είτε από την είσοδο της Βαρυμπόμπης (ακριβώς πίσω από το Εστιατόριο Λεωνίδας) είτε από την είσοδο της Λεύκας. Η απόσταση από την είσοδο της Βαρυμπόμπης είναι αρκετά μεγάλη για να φτάσει κανείς στον Ιστορικό πυρήνα του κτήματος. Η πρόσβαση από την είσοδο της Λεύκας στον Ιστορικό πυρήνα είναι ευκολότερη.


Στο Κτήμα υπάρχει Αστυνομικός σταθμός και 24ωρη φύλαξη του χώρου.


Ο καιρός είναι καλός, διάθεση και καλή παρέα υπάρχει Ετοιμάζουμε, λοιπόν, σαντουιτσάκια, καναπεδάκια, σπιτική πίτσα και λοιπά finger food, ρίχνουμε στο καλαθάκι ένα μπύρα ή μπουκάλι κρασί, για τους εκλεκτικούς– παίρνουμε και ένα - δυο επιτραπέζια και ξεκινάμε...

Ένα τεράστιο κτήμα αναψυχής, ένας από τους σημαντικότερους εθνικούς δρυμούς στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας, η θερινή κατοικία των τέως βασιλέων της Ελλάδας, ένα κτήμα με καλλιέργειες, κοπάδια κι ένα μικρό χωριό, 40 συνολικά κτίσματα του 19ου και του πρώτου μισού του 20ού αι. Αυτές είναι μερικές από τις πτυχές του Τατοΐου και όχι μόνο.

Η παρέα που σας έλεγα παραπάνω.


Ο Τσίλλερ σχεδίασε ένα απλό διώροφο σπίτι ελληνοελβετικού ρυθμού, με δίρρικτη στέγη, το οποίο παραδόξως προοριζόταν όχι ως ανάκτορο αλλά ως βασιλικός ξενώνας, χρήση για την οποία ουδέποτε διατέθηκε.

Ειδυλλιακή άποψη των Ανακτόρων περί τα τέλη

του 19ου αιώνα. Περιοδικό Εστία του 1893.


Το πρώτο αυτό κτήριο περατώθηκε το 1874 και χρησίμευσε ως η πρώτη εξοχική κατοικία της βασιλικής οικογένειας.

Οι αυξανόμενες, όμως, ανάγκες της βασιλικής οικογένειας με την έλευση νέων μελών ανάγκασαν τον Γεώργιο Α΄ να ανεγείρει μια νέα εξοχική κατοικία αγγλικού τύπου. Γι' αυτό τον λόγο επιλέχθηκε ο αρχιτέκτονας Σάββας Μπούκης, ο οποίος και εστάλη στη Ρωσία προκειμένου να αποτυπώσει μια αγροικία αγγλικού τύπου, έργο του άγγλου αρχιτέκτονα Adam Menelaus, στο συγκρότημα ανακτόρων του "Πέτερχοφ" που ανήκε στον τσάρο Αλέξανδρο Β΄, θείο της βασίλισσας Όλγας. Έτσι το 1884 άρχισε η κατασκευή του νέου ανακτόρου, συνολικού εμβαδού 1.100 τ.μ.


Το παλάτι πρωτοκατοικήθηκε από τον Γεώργιο το 1889, αμέσως δηλαδή μετά τον γάμο του Διαδόχου Κωνσταντίνου, στον οποίον αφέθηκε η χρήση του παλιού σπιτιού. Μέχρι το τέλος του 19ου αι. το Τατόι είχε αποκτήσει δύο ναούς - Προφήτη Ηλία (1873) και Αναστάσεως (1899) - ένα υπασπιστήριο, μερικές οικίες για αυλικούς υπηρεσίας, ένα τηλεγραφείο, την κατοικία του διευθυντή, τρία συγκροτήματα εργατόσπιτων, ένα οινοποιείο, ένα βουτυροκομείο, τρεις στάβλους, αποθήκες, εργαστήρια και καταλύματα για τη Φρουρά. Ο παλιός ανεμόμυλος μετατράπηκε σε πύργο, μέσα στον οποίο διαρρυθμίστηκε ένα αρχαιολογικό μουσείο με τα ευρήματα των μικροανασκαφών στην περιοχή.


Προσωπικότητες της εποχής, όπως ο τσάρος Νικόλαος Β' της Ρωσίας, η Ελισάβετ της Αυστροουγγαρίας, οι βασιλείς του Ηνωμένου Βασιλείου Εδουάρδος Ζ΄ και Αλεξάνδρα ή, τα τελευταία χρόνια, η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, η Τζάκυ Κέννεντυ και άλλοι το επισκέφθηκαν ή φιλοξενήθηκαν σ' αυτό.


Το Τατόι υπήρξε θέατρο σκηνών μεγάλης δραματικής εντάσεως, όπως η έξωση του Κωνσταντίνου Α' το 1917, η αγωνία και ο θάνατος του Βασιλιά Αλέξανδρου, ο θάνατος του Βασιλιά Παύλου. Άπειρες ήσαν οι επίσημες ή ανεπίσημες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί και που επηρέασαν την πορεία των εθνικών και πολιτικών πραγμάτων.

Τρεις κυβερνήσεις ορκίσθηκαν στο Τατόι: του Ελευθερίου Βενιζέλου, τον Αύγουστο του 1915, του Δημητρίου Ράλλη, τον Νοέμβριο του 1920, και του Γεωργίου Παπανδρέου, τον Φεβρουάριο του 1964.

Επισκέπτες

Η δική μας αναμνηστική φωτογραφία


Επισκέπτες που υποδύονται ρόλους του παρελθόντος, έστω και για μια στιγμή.

Τον Μάρτιο του 2003 το Τατόι περιήλθε στην κυριότητα του κράτους και τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους κηρύχθηκε διατηρητέο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ύστερα από εισήγηση της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τον Ιούνιο του 2007 η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι σκοπεύει να μετατρέψει το κτήμα σε μουσείο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του 2012 εξετάζονται από το ελληνικό κράτος αγοραστές για το Τατόι, καθώς και για άλλες κρατικές ιδιοκτησίες.

Aπό το 2012 oι "Φίλοι του κτήματος Τατοΐου" έχουν θέσει ως στόχο να αποκαταστήσουν το πρώην βασιλικό κτήμα και να το μετατρέψουν σε μουσείο και δημόσιο χώρο.


  • Ιστορικά στοιχεία όπως και η φωτογραφία του 1893 είναι από το wikipedia.org/

bottom of page