top of page
Αναζήτηση
Εικόνα συγγραφέαMakis Zoumpos

Μια βόλτα, διαφορετική από τις άλλες (photo & video)

  • Έκανα βόλτα στην πόλη με το open bus.

Ακόμη και για όσους διαμένουν σε αυτή, η Αθήνα αποτελεί πάντα μια απρόβλεπτη πόλη, που προσφέρεται για κάθε είδους βόλτα με πολιτιστικό ενδιαφέρον. Γι' αυτό και μεις αποφασίσαμε να πάρουμε το open bus για να δούμε σημεία της από άλλη ματιά.


Mε 13 ευρώ κατ' άτομο*, μπορείς να προμηθευτείς το εισιτήριό σου, στην περίπτωσή μας εμείς το αγοράσαμε από τον οδηγό και αφού μας έδωσε τα ακουστικά μας** προχωρήσαμε στις θέσεις μας. Φυσικά κάθεσαι όπου θέλεις. Εμείς για τις ανάγκες του blog, καθίσαμε στο άνω ανοικτό μέρος αν και ενδείκνυται κυρίως για άνοιξη.


*Ένα εισιτήριο-Τέσσερις Γραμμές από 13€!

** Μπορείς και ακούς σημαντικές πληροφορίες την στιγμή που βλέπεις το αξιοθέατο. Σε τουλάχιστον 14 γλώσσες, μεταξύ αυτών και τα Ελληνικά.

Σε μια από τις πολλές αφετηρίες.

Εδώ βρίσκομαι στην Πλ. Κλαυθώνος, λίγο πριν αναχωρήσουμε.


Πύλη του Αδριανού

Η Πύλη του Αδριανού (ή Αψίδα του Αδριανού), είναι μνημειώδης πύλη που μοιάζει - σύμφωνα με ορισμένες απόψεις - με Ρωμαϊκή θριαμβική αψίδα. Κάλυπτε έναν αρχαίο δρόμο από το κέντρο της Αθήνας, προς ένα συγκρότημα οικισμάτων στην ανατολική πλευρά της πόλης, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν ο Ναός του Ολυμπίου Διός. Ολόκληρο το μνημείο είναι κατασκευασμένο από Πεντελικό μάρμαρο.

Πηγή: wikipedia

Πύλη του Αδριανού

Άποψη της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας


Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που στέκει αγέρωχο στην

συμβολή της Λεωφόρου Αμαλίας και Βασιλίσσης Όλγας


Ο Εθνικός Κήπος αποτελεί χαρακτηρισμένο Ιστορικό Τόπο στο κέντρο της Αθήνας ανάμεσα στις συνοικίες του Κολωνακίου και του Παγκρατίου. Έκτασης 15,6 εκταρίων στο κέντρο της Αθήνας και, προσθέτοντας τον κήπο του Ζαππείου με έκταση 13 εκταρίων, το πάρκο έχει έκταση 28,5 εκταρίων (285 στρέμματα). Η πρώτη του ονομασία μέχρι το 1927 ήταν «Βασιλικός Κήπος». Το πάρκο βρίσκεται δίπλα από τη Βουλή των Ελλήνων και εκτείνεται προς τα νότια όπου βρίσκεται το Ζάππειο μέγαρο απέναντι από το Παναθηναϊκό στάδιο όπου τελέστηκαν οι πρώτοι Μοντέρνοι Ολυμπιακοί αγώνες το 1896. Ο κήπος φιλοξενεί ακόμα αρχαία ερείπια, κίονες, μωσαϊκά κτλ. Στο νοτιοανατολικό του άκρο βρίσκονται οι προτομές του Ιωάννη Καποδίστρια, του μεγάλου Φιλλέληνα Εϋνάρδου ενώ στο νότιο του άκρο βρίσκεται η προτομή του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού και του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Πηγή: wikipedia


Τα Παλαιά Ανάκτορα


Το επιβλητικό κτήριο της Βουλής των Ελλήνων έχει μακρά ιστορία που συνδέεται άμεσα με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αρχικά Ανάκτορα του Όθωνα και του Γεωργίου, μετατράπηκε έναν αιώνα μετά την κατασκευή του σε Κτήριο της Βουλής και της Γερουσίας. Σήμερα είναι η Βουλή των Ελλήνων, ένα διαχρονικό σύμβολο που αποτελεί μέρος της συλλογικής μνήμης. Το ίδιο το Κτήριο στο πέρασμα των χρόνων άλλαξε, προσαρμόστηκε, εκσυγχρονίστηκε. Σήμερα το κτίριο στεγάζει την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής καθώς και τις αίθουσες των Επιτροπών της, τα γραφεία του Προέδρου της Βουλής και των Αντιπροέδρων, την αίθουσα συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, μέρος του Αρχείου της Βουλής (το υπόλοιπο βρίσκεται στο Καπνεργοστάσιο επί της οδού Λένορμαν), γραφεία των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και διοικητικές υπηρεσίες.

Πηγή: wikipedia


Το 2020, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας ανακαινισμένης εκδοχής της πλατείας Ομονοίας. Η τελευταία χαρακτηρίζεται από την παρουσία επιβλητικού σιντριβανιού περιτριγυρισμένου από γρασίδι, το οποίο κάπως θυμίζει την ατμόσφαιρα της πλατείας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, ενώ χρηματοδοτήθηκε μέσω δωρεών ιδιωτών. Η πλατεία και η γειτονική ευρύτερη περιοχή της, για καιρό παραμελημένες και τόπος συγκέντρωσης περιθωριακών ανθρώπων, πλέον, εδώ και μερικά χρόνια, γνωρίζουν νέα άνθηση και νέο επενδυτικό ενδιαφέρον, με το τελευταίο να εστιάζεται, κυρίως, στους ξενοδοχειακούς και εμπορικούς τομείς.

Infos

Νότια της Πλατείας Ομονοίας, επί της διασταύρωσης της Οδού Αθηνάς, βρίσκονται τα πρώην ξενοδοχεία Μπάγκειον και Μέγας Αλέξανδρος, ανεγερθέντα από τον Ερνέστο Τσίλλερ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1880 και υπό καθεστώς εγκατάλειψης με σημείο εκκίνησης τη δεκαετία του 1960. Βόρεια της πλατείας βρίσκονται το πολυκατάστημα Hondos Center και το πρώην καφενείο Νέον, το οποίο και απεικονίζεται σε δύο πίνακες του Έλληνα ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη.

Πηγή: wikipedia


Εν κατακλείδι...

Περάσαμε υπέροχα, απολαμβάνοντας στο έπακρο την κυριακάτικη βόλτα μας! Οι ξεναγήσεις κάλυψαν όλους τους σημαντικούς τομείς και η εμπειρία μας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους! Ο οδηγός (Παναγιώτης) ήταν τόσο εξυπηρετικός και πρόθυμος να βοηθήσει σε ότι του ζήτησα. Λίγο ντροπαλός ήταν σε ερώτησή μου εάν ήθελε να φωτογραφηθεί για το blog! Δεν θα μπορούσα να ξεχάσω την έκλπηξή του όταν μας ρώτησε από που ήρθαμε και του απαντήσαμε με ένα φαρδύ χαμόγελο: -Μα από το Νέο Ηράκλειο :)

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα...

Aυτά για την ώρα φίλοι μου. Αν σου άρεσε η βόλτα, κοινοποίησε το άρθρο μου στα δικά σου social media. Μέχρι την επόμενη ανάρτηση, φιλιά πολλά!


Comments


bottom of page