Makis Zoumpos

23 Ιαν 2020

Bosnia and Herzegovina (Trebinje & Mostar)

Ενημερώθηκε: 4 Απρ 2020

Το Trebinje (Τρέμπινιε) αποτέλεσε την πρώτη στάση στο ταξίδι μας. Είναι ο νοτιότερος δήμος και πόλη στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Βρίσκεται στην Ανατολική Ερζεγοβίνη, και αποτελεί μέρος της Σερβικής Δημοκρατία της Βοσνίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2013, είχε πληθυσμό 31.433 κατοίκων. Ο ποταμός Τρεμπίσνιτσα ρέει μέσα από την καρδιά της πόλης. Η παλιά πόλη του Τρεμπίνιε χρονολογείται από την Οθωμανική περίοδο, και περιλαμβάνει την γέφυρα Αρσλανάγκιτς. 

Δεύτερος σταθμός μας το Μόσταρ. Την πόλη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης που μας ταξιδεύει στους αιώνες, δίπλα στις όχθες του ποταμού Νερέτβα. Το όνομα Μόσταρ σημαίνει «αυτός που φυλάει τη γέφυρα», και πάντα η γέφυρα υπήρξε το κέντρο των δραστηριοτήτων της πόλης.

Η γέφυρα, που είχε χτιστεί επί οθωμανικής κυριαρχίας καταστράφηκε κατά τον πόλεμο της Βοσνίας από Κροάτες και ξαναχτίστηκε με βάση το αρχικό σχέδιο το 2004. Από το 2005 η γέφυρα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Εκτεταμένες καταστροφές, και πολλα θύματα μεταξύ των κατοίκων της, γνώρισε και η υπόλοιπη πόλη.

Βίντεο της ανατίναξης της γέφυρας του Μόσταρ υπάρχει στο τέλος της ανάρτησης.